Zomer 2018 Kickboksen abonnement

Deze zomer is er een zomerrooster voor Kickboksen.

1x per week Woensdagavond 19.00-20.00 gymzaal Stauntonstraat 9

 

Hiervoor heb je een zomerabonnement nodig.

Voor 35 euro kan je 2 maanden elke week kickboksen. Of je kan de zomer light versie nemen, 4x kickboksen gedurende de zomer.

Beide zijn alleen geldig deze zomer.

Zomerabonnement, hele zomer elke week.

Zomer light strippen, 4x trainen

joomla templates top joomla templates template joomla

Geschiedenis van het karate


Aan het begin van de 20e eeuw werd karate vanuit Okinawa naar het vasteland van Japan gebracht. De Ryukyu eilanden waren inmiddels geannexeerd door Japan, waardoor er meer cultuur werd uitgewisseld tussen de twee gebieden. In 1922 nodigde het Japanse ministerie van onderwijs Gichin Funakoshi uit om in Tokyo een karate demonstratie te geven. In 1924 werd op de Keio universiteit de eerste karateschool van Japan gevormd en binnen een periode van acht jaar sluiten de overige universiteiten zich ook aan. Deze periode kenmerkte zich door het militariseren van de Japanse maatschappij, wat aanleiding gaf om de naam van karate te veranderen. De karakters ?? ("Chinese hand" of "Tang hand") werden gewijzigd naar ?? ("lege hand"), en hebben dezelfde uitspraak. De naamsverandering van karate toonde aan de Chinese invloeden vervangen moesten worden met Japanse.

 

Okinawa

Karate ontstond als een inheemse vechtkunst van de Ryukyu eilanden, genaamd te. Na het ontstaan van handelsrelaties met China tijdens de Ming dinastie in 1372 werden er Chinese Shaolin Kempo stijlen naar Okinawa gebracht door Chinese bezoekers en immigranten. Door het verbod op wapens dat door koning Sh? Hashi werd uitgeroepen in 1609 steeg de populariteit van deze ongewapende vechttechnieken.


Hoewel er reeds enkele scholen van te waren op Okinawa, hielden de meeste beoefenaren er hun eigen methoden en gebruiken op na. Enkele van deze vroege stijlen kunnen worden gecategoriseerd als Shuri-te, Naha-te, en Tomari-te, genaamd naar de drie steden waar zij van stammen. Elk gebied en zijn karateka's had specifieke kata, technieken en principes die hen onderscheidden van andere te vormen.

Leden van de hogere klasse van de Okinawanese samenleving werden regelmatig naar China gestuurd om diverse politieke en praktische disciplines te leren. Het integreren van Chinese ongewapende vechtkunsten werd gestimuleerd nadat het gebruik van wapens op Okinawa door de koning werd verboden. De oudste karate kata tonen nog sterke overeenkomsten met die van de Chinese vechtkunsten uit de Fujian regio. Daarnaast hadden diverse andere vechtkunsten uit Zuidoost Azië invloed op nieuwe stijlvormen. Mogelijk vindt werktuig zoals de sai, tonfa en nunchaku hun oorsprong in deze gebieden en werden zij later op Okinawa als wapens gebruikt.Sakukawa


Rond 1820 begon Sakukawa's meest prominente student, Matsumura Sokon (1809-1899) het het lesgeven in een synthese van de te stijlen van steden Shuri en Tomari, en Chinese Shaolin Kempo. De stijl van Matsumura werd later bekend als Shorin-ry.
Kanga Sakukawa (1782–1838) studeerde Kempo en bo in China. In 1806 keerde hij terug naar Okinawa en begon hij in de stad Shuri met lesgeven in zijn vechtkunst, genaamd "Tudi Sakukawa," wat "Sakukawa van China Hand" betekende. 

 

 


Matsumura

Matsumura bracht al zijn kennis over naar Itosu Ank? (1831–1915) en enkele anderen. Itosu ontwikkelde de ping'an kata ("heian" of "pinan" in Japans) welke vereenvoudigde kata zijn voor beginnende studenten. In 1901 droeg Itosu bij aan het introduceren van karate op de openbare scholen van Okinawa. De ping'an kata werden aan basischoolleerlingen onderwezen en zijn tegenwoordig nog steeds te vinden aan de basis van bijna elke karate stijl. Zijn studenten werden de grote meesters van het huidige karate, waaronder Gichin Funakoshi, Kenwa Mabuni, en Motobu Ch?ki. Itosu wordt gezien als de "Grootvader van het moderne karate".

 

Funakoshi

Gichin Funakoshi, grondlegger van Shotokan karate, wordt gezien als de verantwoordelijke voor het introduceren en populair maken van karate op de hoofdeilanden van Japan. In die periode was Japan in Oorlog met China en Funakoshi wist dat de "Chinese hand" technieken niet geaccepteerd zouden worden door de Japanse bevolking. De naam werd daarom veranderd in "lege hand". De toevoeging "d?" impliceert dat karated? een pad is naar zelfkennis en meer behelst dan louter techniesche aspecten van vechten. Ook in andere Japanse vechtkunsten werd er aan het begin van de 20e eeuw een nadruk geplaatst op het d? aspect en minder op jutsu; aikijutsu werd aikido, jiuj utsu werd judo en kenjutsu werd kendo.

In zijn voetsporen kwamen er nog andere karatemeesters van Okinawa naar Japan. Het karate kende er een snelle verspreiding en er werden al snel veel karatescholen opgericht. Daaropvolgend werden er toernooireglementen opgesteld om van karate een competitiesport te maken.Funakoshi werd de pionier van het moderne karate en hij zou de rest van zijn leven wijden aan het populariseren ervan. Ondanks het feit dat iedereen zijn stijl 'Shotokan' begon te noemen drukte Funakoshi iedereen op het hart dat die naam door zijn leerlingen aan het Karate was gegeven en niet door hemzelf. Funakoshi was in principe tegen stijlnamen zoals we in zijn boek Karate Nyumon kunnen lezen. Voor Funakoshi was alle Karate gewoon Karate, niets meer en niets minder.

Tijdens de Japanse bezetting van Korea werd het de Koreanen verboden om eigen cultuur te beoefenen. Koreanen mochten echter wel Kendo, Judo en Karate beoefenen. Ondanks het feit dat de Koreanen wisten dat hun voorouders ooit eigen krijgskunsten beoefend hadden onder de namen Subak en Taekgyeon wist niemand hoe deze eruit moesten hebben gezien. Het boek de Muyedobotongji was hun enige stille getuige, maar van plaatjes kon niemand leren. Met behulp van het Okinawaanse Karate konden de Koreanen beginnen aan een reconstructie die vandaag de dag bekendstaat als Taekwondo. Karate bleef echter ook populair in Zuid-Korea, waar uit karate tevens eigen vechtsporten ontstonden zoals Kong Soo Do en Tang Soo Do.


Ohtsuka

De grondlegger van het Wado-ryu karate is Hironori Ohtsuka een grootmeester in Jujutsu (Shinto yoshin ryu jujutsu kempo). Hij bestudeerde eerst jarenlang het Jiu Jitsu. In 1922 woonde hij een karate demonstratie bij van Gichin Funakoshi (de grondlegger van het karate). Hij zag welke verrijking deze vechtmethode kon zijn voor het jiu jitsu. Ohtsuka was een van de eerste leerlingen van Funakoshi. Ohtsuka combineerde gaandeweg het Japanse Jujutsu de beste elementen van Okinawaans karate en ontwikkelde het Wado ryu karate. Bekijk ook de geschiedenis van het Wado ryu karate